10 Şub 2013

Saç Dökülmesi


Saç dökülme nedenleri çok değişik etmenlere bağlıdır. Dökülmenin nedeni tespit edilmeden doğru bir tedavi yaklaşımı sağlanamaz. Saçların dökülmesinin, hangi nedenle olduğu bilmek önemlidir. Günde 50-100 adet saç telinin dökülmesi uzmanlar tarafından normal sınırlar içerisinde kabul edilmektedir. Eğer aşırı miktarda saç kaybı ve saçlarda incelme oluşuyorsa, en kısa zamanda doktora başvurulması gerekmektedir.

Sağlıklı bir insanda saçların %85’i sürekli büyüme halindedir. Büyüme evresi 2-6 yıl kadar sürebilir. Geriye kalan %15’lik kısmı 2-3 ay kadar süren dinlenme evresinde bekler. Dinlenme evresi sonucunda saçlar dökülür, dökülen saç köklerinde yeni saçlar büyümeye başlar ve döngü bu şekilde devam eder.
Saçlar ve saç şekillerinin sosyal ve kültürel önemi bilinmektedir, saç dökülmesiyle karşılaşan bir kişi, kendisini fiziksel ve ruhsal olarak zayıf görmeye başlayarak, bu durumdan kurtulmak için değişik saç tedavisi metotlarına başvurabilir.
Saç dökülmesi hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilir. Erkeklerde daha sık olarak görülen saç dökülmesi, 25 yaşına kadar erkeklerin %35’ini, 40 yaşına kadar %50sini, 60 yaşına kadar %70’ini etkiler.
Erkek tipi saç dökülmesi, alnın iki yanında ve tepede olabileceği gibi tamamen bütün başı da kapsayabilir. Kadınlarda ise dökülme daha çok, kadın saç dökülmesi olarak adlandırılır ve saçların seyrekleşmesi şeklinde kendini gösterir.

Saç Dökülmesinin Nedenleri

Kozmetik ürün kullanımı ve uygun olmayan saç bakım yöntemleri: Boya, renk açma, düzleştirme veya perma gibi yöntemler, uygun koşullarda yapılmazsa saça zarar verirler. Bu yöntemlerin sık uygulanması da saçı zayıflatıp kırılmasına neden olabilir. Atkuyruğu, örgü, sıkı lastikle toplama gibi saç şekilleri saça zarar verir ve sık uygulanmaması gerekir. Saç diplerine etki eden sabit çekme kuvveti saç kaybına neden olur. Saçı sık yıkamak, taramak ve fırçalamak saçı kırabilir.

Saç boyama ürünlerinin çoğu, doğru kullanılmadığında saçlara ciddi şekilde zarar veren kimyasal maddeler içerir.
Islakken daha kırılgan olduğu için, saçı havlu ile ovalayarak kurutmaya çalışmak saçı kırabilir. Saçı fırça yerine geniş ağızlı ve düz uçlu taraklarla taramak daha faydalıdır, tarak seçerken plastik yerine tahta tarak veya kemik tarak tercih edilmesi gerekir.
Jöle köpük gibi ürünlerin gereksiz ve uzun süreli  saça maruz kalması olarak tahrişe neden olabilir.

Kemoterapi görmek: Kemoterapi veya diğer bazı kanser ilaçlarını kullanmak yeniden çıkmak üzere saçların dökülmesine sebep olur.

Strese bağlı saç dökülmesi: Stres hormonların çalışma dengesini değiştirdiği için, saç kaybında da etkili bir faktördür. Testosteron hormonuna duyarlı saç yapısı, hormon düzeyindeki değişimlere yağ salgısını artırarak tepki verir. Bu nedenle stres altındayken saç derimiz daha çok yağlanır, bu yağ salgısıyla saçlı derinin gözeneklerinin tıkanma riski artar ve saçı besleyen kanallar daralabilir.

Gebeliğe bağlı saç dökülmesi: Gebelikle birlikte saç dökülmesi sık olarak görülür ve gebelikten 4-7 ay sonra azalarak durur. Eğer 7 aydan daha fazla ve uzun süreli saç dökülmesi sorunu yaşanırsa, mutlaka doktora danışılmalıdır.

Ağır hastalık ve ateş: Ağır hastalıklar vücudun direncinin azalmasına ve metabolizma dengesinin bozulmasına neden olur. Ateşli hastalıklar saç dökülmesine sebep olabilir.

Seboroeik dermatit: Saçlı deride oluşan kepeklenme pul pul dökülme, yağlı ve kaşıntılı durumlar ve mantar seboreik dermatit olarak adlandırılır. Seboreik dermatit saçın zayıflayıp dökülmesine sebep olur.

Düzensiz beslenme: Beslenme sorunları saç dökülmesine neden olabilir. Az protein içeren diyet saç dökülmesine sebep olabilir. Saç gelişimi sağlıklı ve dengeli beslenmeyi gerektirir.

Alopesi areata( saç kıran ): Bu tip saç kayıpları düzgün yüzeyli, para büyüklüğünde veya daha geniş alanlarda görülebilir. Nadiren tüm saç ve vücut kıllarında kayıp oluşur. Her yaşta görülebilen bu tip saç dökülmesinin nedeni bilinmemekle birlikte, birçok hastada saçlar sonradan kendiliğinden çıkar.

Genetik saç dökülmesi: Saç dökülmesinin en sık rastlanan sebebi genetik özelliktir. Bu kalıtıma sahip olan kadınlarda saçlarda azalma görülür, ancak kellik oluşmaz. Erkeklerde ise saç yoğun miktarda dökülür bu duruma ‘erkek tipi saç dökülmesi’ denir, 20–30′lu yaşlarda başlar. Saç dökülmesine çözüm ve kalıcı bir düzelme sağlamak saç ekimi dışında mümkün değildir.


Saç dökülmesi sebepleri incelendikçe, saç dökülmesi tedavisi ile ilgili ilerlemeler sürmektedir. Birçok insan Saç dökülmesi nasıl engellenir sorusuna cevap aramaktadır. Saç dökülmesi çözüm aramak için, çok mucize yöntemlere başvurmak, saç dökülmesine şampuan aramak veya saç dökülmesi bitkisel çözüm peşinde koşmak yerine uzman bir hekimden yardım almak en doğru çözümdür.

2 yorum:


  1. saç dökülmesi dert yarabbim bir ara çok sıkıntı çekmiştim teşekkürler

    Merhabalar bloğuma beklerim çok yeniyim desteginizi bekliyorum izleyicim olmanız dileğiyle
    http://elifileberaber.blogspot.com

    izleyiciniz oldum :) twitterdada takipçiniz oldum bende bekliyorum:)

    YanıtlaSil