7 Oca 2013

Saç Bakımı

Sağlıklı ve güzel saçlara sahip olmak için doğru saç bakım yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir. Saç bakımı tıpkı yüz bakımı gibi özen istemektedir. Saçlar esasen ölüdür, ölü saç yapısı hasar gördüğü takdirde onarılması çok güç olduğu için saçlarınıza gerekli hassasiyeti göstermeniz gerekmektedir. Saç renkleri belirlenip, saç boyası ile boyama işlemi yaparken bitkisel saç boyalarının tercih edilmesi gerekmektedir. Doğal saç bakımı için doğal bakım yağları, saç maskeleri kullanılmalıdır.
Saç bakımı bir bütündür. Saç modelleri seçimi, saç renklerinin belirlenmesi, saçın yıkanması, kurutulması, taranması, hepsi bir bütün olarak uygulanırsa saç bakımı istenen sonuçları verir.
Anlatmaya en çok yapılan bakım işlemlerinden başlayacağız.

Saçların yıkanması:Saça en çok yapılan bakım işlemi saçın yıkanmasıdır. Saçlarınızı saç şampuanı ile yıkarken dikkat etmeniz gereken ilk husus, şampuanı parmaklarınızla ıslak saçın diplerine dağıtılması ve hafifçe masaj yapılarak yedirilmesidir. Şampuan ilk sefer çok fazla köpürmez, ilk uygulama yapıldığında saç üzerinde bulunan yağlar ve diğer maddeler köpürmeyi engeller.Şampuanın köpürmesi, içeriğindeki köpürtücü maddelere ve kullanılan suyun sıcaklığına bağlıdır. Su ne kadar sert ve kireçliyse, şampuanın köpürmesi o kadar zor olur.
Ancak şampuan köpürmüyor diye, saça şampuan boca etmek yapılan en büyük yanlıştır. Unutmayın ki saçınıza boca ettiğiniz şampuanın büyük bölümü temizleme işlevi göstermeden atık sulara karışır. Ayrıca kullanılan şampuanların büyük bölümü kimyasal deterjanlar içerdiği için kafaya boca edilen şampuanın arınması daha zorlaşır ki, 10 gram şampuanın 1 ton civarında suyu kirlettiğini unutmayınız. Mümkün olduğunca az şampuan kullanmaya çalışmanız hem saçlarınızı daha sağlıklı kılacak hem de çevreye verdiğiniz zararı en aza indirecektir.
Saç kremi kullanıyorsanız eğer saç derinize değdirmemeye özen gösterin, saç kremini saç uçlarına uygulayın. Saçlarınızı her halükarda çok fazla su yardımıyla durulamaya özen göstermeniz gerekiyor. Eğer yaşadığınız bölgenin suları çok kireçli veya klorluysa ki metropollerin suları genelde çok sert oluyorlar, ayrı bir kaba 5 litre  ılık son durulama suyu hazırlamanız faydalı olacaktır.
Son durulama suyundan önce uygulanmak üzere, 2 litre suya yarım çay bardağı elma sirkesi karıştırıp saçlarınızı nazikçe sirkeli suyla ovar ve hazırladığınız 5 litre son durulama suyunu saçınıza dökerseniz oldukça faydalı sonuçlar alırsınız.

Saçların kurutulması:Saçlarınızı önceden ısıttığınız havlu yardımıyla nazikçe ıslaklığından arındırmalısınız, yapılan sert ovma hareketleri saçın kırılmasına sebep olabilir. Islaklığını aldığınız nemli saçlarınızı mümkünse kendi kendine kurumaya bırakmalısınız. Eğer dışarı çıkmanız gerekiyorsa, fön makinesini belli bir mesafede tutup saçı yavaşça kurutmaya çalışmalısınız. Aşırı sıcak fön uygulamaları ve beraberinde yapılan fırçalama işlemleri saçlarınıza zarar verir.

Saçların taranması:Saçlarınızı tararken fırça kullanmaktan kaçınmanız saç sağlığınıza yardımcı olacaktır. Plastik saç fırçaları saça yoğun basınç yapar ve saç kopmalarına sebep olurlar. Ayrıca plastik malzemeler saçta elektriklenmeye yol açar. Mümkün mertebe, tahta veya kemik tarak kullanmaya özen göstermelisiniz.

Boyalı saç bakımı:
Saç temizliğinde zararlı kimyasal maddeler ve sülfat içermeyen şampuanlar kullanmanız, saç renginizi korumanıza yardımcı olacaktır. Sodyumsuz şampuanlarda denilen bu şampuanlar, özellikle tuz içermemelidir, çünkü tuz sodyum klorür (nacl) saç boyası rengini çok çabuk bozar. Ayrıca sampuanlar da bulunan sodyum lauret sulfat, sodyum lauret ether sulfate veya amonyum lauret sulfatın saç renginizi 5 yıkamadan sonra kesinlikle bozacağını unutmayınız. 

Saçınızın tamamı keratin ve lifsel proteinlerden oluşur. Saça uygulanan boya ve saç açıcı yöntemler, saçı oluşturan keratin yapısında zayıflamalara neden olurlar. Zayıflayan saçın dış etkenlere karşı korumasını azalır. Boya sonrasında saça keratin bakımı uygulamak, boyadan yıpranan saçları dış etkenlere karşı güçlendirmenize yardımcı olur.

Dökülen saç bakımı:
 Saç dökülmesi dermatolojik bir rahatsızlıktır, böyle bir problem yaşıyorsanız ilk önce uzman bir hekimden yardım almanız gerekmektedir. Saç bakımında kullanılan kozmetiklerin azaltılması saç dökülmesi sorununa karşı bir tedbir olarak düşünülebilir. Özellikle SLS ( sodium lauret sülfat) vb. deterjanlar içeren şampuanların saç dökülmesini hızlandırdıkları düşünülmektedir. Saç dökülmesine karşı saç derinizi rahatlatacak doğal şampuanlar kullanmanız faydalıdır. Kullandığınız şampuanın tuz içermemesine özen göstermelisiniz.

Yağlı saç bakımı:Saç yağlanmasının nedenini bildiğimizde yağlı saçlar için ne yapılması gerektiği çok daha net anlaşılır. Saçtaki yağ kıl kökleri tarafından saç derisinin nemini korumak için üretilir. Bu yağlar zamanla saça doğru yayılmakta ve saç yağlanması ortaya çıkmaktadır. Birçok insan için saç yağlanması ciddi bir problem oluşturduğu için sık yıkama ile bu görünümden kurtulmaya çalışılmaktadır. Aslında yağlı saç bakımı için yapılan en büyük hatada budur. Siz saçım yağlanıyor diye saçınızı kuvvetli deterjan maddelerle yıkadıkça, saç derinizin dengesi bozulur ve saç derisi daha fazla yağ üretmeye başlar. Saç yağ ürettikçe siz yıkarsınız, siz yıkadıkça saç derisi daha fazla yağ üretir. Bu birçok insanın kabusu olan bir kısır döngüdür.
Saç yağlanması probleminden kurtulmak için yapmanız gereken ilk şey, saçınızı kuvvetli deterjanlar içeren şampuanlarla yıkamamanızdır. Saç yağlanması için yapılacak bakım biraz sabır ister ancak 2-3 aylık bir çalışma sonrasında saç yağlanması sorununuz minimuma inecektir. Sülfatsız şampuanlar saç derinizin nemini dengede tutacağı için sizin en büyük yardımcınız olacaktır. Eğer şampuanınız sülfatsız değilse yapmanız gereken şey şampuan kullanımını azaltmaktır. Daha az şampuan kullanarak işe başlayıp yıkama periyodunu zaman içerisinde uzatın. Bir ayın sonunda üç günde bir yıkama yapar hale geldiğinizde, saçlarınız eskisine nazaran daha az yağlanır.
Yağlı saçlar için saç kremi kullanmayınız. Bunun yerine, son durulama suyundan önce uygulanmak üzere, 2 litre suya yarım çay bardağı elma sirkesi karıştırıp saçlarınızı nazikçe sirkeli suyla ovar ve durularsanız saçınızdaki yağlanma sorunundan yavaş yavaş kurtulursunuz.

Kuru saçların bakımı:Özellikle kuru saçlara sahipseniz saçlarınız zaman içerisinde yeterince nem tutmadığı için aşınmaya ve kopmaya başlar. Saçınıza yoğun kimyasal maddeler içeren kozmetik ürünler uygularsanız bu kimyasal maddelerin saçın doğal keratin yapısını bozacağını ve bir süre sonra daha fazla ürün kullanmak zorunda kalacağınızı unutmayın. Kuru saçlar için spreyli bir şişeye 100 ml suyun içerisine koyacağınız 20 ml gliserini saç uçlarınıza çalkaladıktan sonra sıkabilirsiniz. Ayrıca saçınıza shea butter ile dönem dönem yağ bakımı yaparsanız saçlarınız daha az kuruyacaktır. 
                                                  Alıntıdır

2 yorum:

  1. Çok güzel ve faydalı bir paylaşım teşekkürler. Bana da beklerim zamanla saç bakımıyla ilgili paylaşımlarım olacak:

    http://obenimdunyammm.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim ne demek! Size de misafir olmayi isterim tabi ki :)

      Sil